Wednesday, March 3, 2010

Chai Latte - armasta või vihka


Chai latte ehk vürtsikas tee-piimasegu


Chai algupärane nimetus on masala cha – masala märgib teele
lisatavat vürtsisegu ja cha on aastatuhandete jooksul muundunud
chai´ks.Chai’d tuntakse üle 5000 aasta ja seda on joodud nii sooja kui ka
külmana.See aromaatne piparkoogimaitsega kuum tee- ja piimasegu on hea
vaheldus tavalisele caffe lattele. Chai valmistamiseks jahvatatakse must tee
pulbriks,siis keedetakse hästi läbi ja lisatakse veel peenestatud vürtse ning
listakse piim.Chai pulber on müügil poodides, kuid saab teha ka täiesti ise
retsepti järgi.


  • 400 ml vett
  • 1 kaneelikoor
  • 1 sl purustatud kardemoni
  • 2 tl nelgiteri
  • 2 cm tükk värsket ingverijuurT ( võid asendada igveripulbriga)
  • 2 dl piima
  • 6 sl suhkrut
  • 3 tl Darjeelingu teed ( sobib ükskõik, mis must tee)


Kuumuta kastrulis vesi, kaneelikoor, kardemon, nelgiterad ja
viilutatud ingverkeemiseni. Keeda kaanega kaetult nõrgal kuumusel
10 minutit. Lisa piim ja suhkur ning lase uuesti keema tõusta.
Lisa teelehed ja tõsta tulelt.Lase kaaneall tõmmata 3 minutit ja
kurna. Serveeri kohe. ( See retsept on neljale).
Sedakõike võid teha ka nii,et valmistad enne tee ja siis alles segad
vürtsidega.Chai lattele võid peale lisada ka vahukoort, kuid ilma
selleta on ka väga hea.
A

3 comments:

  1. See pakitoode mulle ei maitse... Aga ma keedan piima kuumaks, panen teepaki potti ja siis ongi hea koos kaneeliga.

    K

    ReplyDelete
  2. Seda pakiteed mina ei olnud võimeline jooma, minu jaoks täiesti võimatu maitse, aga kohvikus jõin ja olen vaimustuses. Kodus ei ole veel proovinud ise valmistada, kuid usun, et peaks maitsev olema.

    ReplyDelete